Bebeklerde kafatası şekil bozukluğuna neden olabilecek nedenlerin arasında en ciddi olanı “kraniyosinostoz” ismi verilen bir hastalık grubudur.
Bu hastalıkta, bebeklerdeki kafatası kemiklerinin birleşim yerlerindeki “kemik dikiş eklemleri” doğuştan “kilitli-kapalı” olmakta veya normal zamanından çok daha erken birleşip kapanmaktadır.
Buna bağlı olarak bebek ve küçük çocuklarda kafatası şekli normalin dışında bir biçimde olmakta veya yamuk ya da asimetrik bir şekilde gelişmektedir. Bu durum bebekte sağlığı ve gelişimi bozulmuş kafatası içerisinde beyin dokusunun gelişmesini de olumsuz etkilemektedir. Dolayısı ile kafatası gelişiminin hatalı oluşu, kafatası içerisinde gelişmekte olan beyin ve sinir sisteminin sağlıklı gelişmesini de risk altına atmaktadır.
Kafatası kemiklerinin bozuk gelişmesi bazen doğuştan belli olan bazen de bebek büyüdükçe aylar içerisinde belirginleşen kafa ve yüz yapısındaki dengesizlik, asimetri veya bozuk yapılanmayı da beraberinde getirir. Başka bir deyişle kafatasının yanı sıra hastaların bazılarında yüz yapısında da anormallikler söz konusu olabilmektedir.
Genellikle doğuştan olan kraniyosinostoz hastalığı hastaların yaklaşık yarısında bebek doğar doğmaz fark edilebilir. Hastaların bir kısmında da genellikle ilk üç ay içerisinde fark edilebilir.
Kraniyosinostoz hastalığında ortaya çıkan tablo, kafatasında kapanan kemik-dikişlerin yerine ve sayısına göre farklı tipler oluşturur.
Kraniyosinostoz teşhisi konulmuş olan hastaların tedavisinde cerrahi müdahale gereklidir. Yapılacak olan cerrahi müdahale kraniyosinostozun tipine ve hastanın yaşına göre farklılıklar gösterebilir.
Bu cerrahi girişimlerin, beyin ve sinir cerrahisi (nöroşirürji) uzmanı tarafından ve hatta en ideali çocuk beyin cerrahisi konusunda deneyimli olan çocuk beyin cerrahisi (pediatrik nöroşirürji) uzmanı tarafından yapılması gereklidir.
Bu site Kraniosinostoz tanısı ile kafatası şekil bozukluğuna bağlı ameliyat gerekli olan hastalar konusunda daha ayrıntılı bilgi edinmeniz için hazırlanmıştır. Ameliyat sonrası koruyucu ve şekillendirme destekleyici kask tedavisi konusunda bilgilendirme hedeflenmiştir. Ancak unutmayın ki, kraniyosinostoz veya benzer diğer bir kafatası şekil bozukluğu şüphesi varsa tanı konulması ve uygun tedavinin planlanması için mutlaka uzman hekim görüşü alınması gerekir.
Kraniyosinostozun tipine ve hastanın yaşına göre farklı ameliyat teknikleri ile kafatası ve beyin gelişiminin normal şekilde sürmesi için gerekli şekillendirme ve kafatası kemiklerinin yapılandırması gerçekleştirilir.
Günümüzde teknolojik gelişmelerin sağlamış olduğu imkanlar sonucu, kraniyosinostoz hastalarının ameliyat sonrası döneminde destekleyici kask tedavisi başarı ile uygulanmaktadır.
Kask tedavisindeki mantık, kafatası genişlemesinin en az direnç bulunan bölgeye doğru olacağı gerçeğine dayanılarak oluşturulmuştur.
Tedavi amaçlı üretilen kasklar kafatasının çıkıntılı kısımlarına uygulanan basınca bağlı olarak “aktif” veya “pasif” olarak sınıflandırılır.
Kraniyosinostoz nedeni ile ameliyat edilmiş olan hastalarda genellikle pasif kasklar tercih edilmektedir.
Pasif kasklarda etkilenen bölge ile kaskın arasına boşluk bırakılırken, diğer kısımlarda kask ile kafatası arasında ılımlı bir basınçla temas uygulamaya dikkat edilir. Diğer bir deyişle; pasif kasklar, yassı bölgelerde büyümeye yer bırakırken çıkıntılı bölgelere çok az düzeyde bir basınç uygulayacak şekilde dizayn edilir.
Bu prensip çerçevesinde hassas ölçümler ile özel üretilen kask, hem hastanın ameliyat ile şekil verilmiş olan kafatası kemik yapısını korumak için ideal bir koruyucu destek oluşturur, hem de diğer yandan kafatası yapısının istenilen şekilde gelişmesi ve kozmetik açıdan daha düzgün büyümesi için bir ideal bir kılavuz ve şekillendirici destek görevi görür.
Hastanın kafatası yapısına ve şekil bozukluğuna göre alınan hassas üç boyutlu ölçüler çerçevesinde hazırlanan özel üretim kasklar, uzman hekim kontrolünde hastalara uygulanmalı ve düzenli muayeneler ile sonuçları kontrol edilmelidir.
Günümüzde teknolojik gelişmelerin sağlamış olduğu imkanlar sonucu, kraniyosinostoz sürecinin ameliyat sonrası döneminde koruyucu-destekleyici kask tedavisi başarı ile uygulanmaktadır.
Kask tedavisinin gerek koruyuculuk anlamında, gerekse kozmetik açıdan şekil düzelmesini desteklemek adına son derece yararlı olduğu gösterilmiştir.
2015 senesinde kraniyosinostoz olgularında kafatası şekillendirme ameliyatlarından sonra tamamlayıcı olarak hastaya özgü kask kullanımının avantajları konusuna dikkatleri çeken bilimsel klinik bir çalışma yayınlanmıştır (2).
2016 Dünya Çocuk Beyin Cerrahisi Kongresinde sunulan bir bilimsel çalışmanın sonuçlarına göre, cerrahi sonrası dönemde hastaya özgü üretilmiş kask kullanımı, cerrahinin etkinliğini arttırmakla birlikte cerrahi sonrası devam eden kafatası şekil düzelmesi sürecine de önemli ölçülerde katkı sağlamaktadır (1).
Kraniyosinostoz nedeni ile cerrahi tedavi yapılmış olan hastalarda cerrahi sonrası ilk bir hafta içerisinde hastanın kafatası yapısına göre alınan hassas üç boyutlu ölçüler ışığında hazırlanan özel üretim kasklar, ameliyatı yapmış olan uzman hekimin kontrolü altında hastalara uygulanmakta ve hekimin ön gördüğü kontrol aralıkları ile sonuçlar denetlenmektedir.
Bu uygulamanın cerrahi sonrası erken dönemde kafatasının kontrolsüz dış güçlere ve travmaya karşı güvenli bir koruma sunuyor olması özellikle ebeveynler açısından son derece rahatlatıcı ve memnuniyet verici olmaktadır.
Bu konuda Cranio-Health olarak cerrahi sonrası kask tedavisi ile ilgili oldukça geniş bir deneyime sahip bulunmaktayız. CH-Pro (P) Kask sistemimiz, profesyonel olarak hastaya özgü hazırlanan ve cerrahi müdahale sonrası uygulanan pasif-kask sistemidir.
Cranio-Health özel üretim profesyonel pasif kask sistemimiz olan CH-Pro (P) kullanılarak tedavisi desteklenmiş kraniyosinostoz hastalarına ait örnekleri aşağıda görülmektedir.
Detaylar için fotoğraflara tıklayınız.